Web Ajans
Hizmetlerimiz
Mobil Uyumlu Web Site Tasarımı Web Uygulamaları Online Uygulamalar Web Site Tasarımı Seo Danışmanlığı Grafik Tasarımı Videolar ve Animasyonlar E-Ticaret Çözümleri Yazılım Geliştirme İçerik Yönetim Sistemi Alan Adı (Domain) - Hosting Kurumsal Uygulamalar Google Adwords Danışmanlığı Özel Projeler
Kurumsal
Hakkıkımzda
Referanslarımız Blog Haber İletişim

Framework Nedir?

Framework Nedir?

Framework, ne tür programların yapılabileceğini ve bunların birbirleriyle nasıl ilişki kurduklarını gösteren katmanlı bir yapıdır. Herhangi programlama dili içindeki bir dizi işlev ve bunların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu gösteren önceden hazırlanmış kütüphaneler olarak da tanımlanabilir. Dolayısıyla framework, daha önce hazırlanmış kütüphanelerin bulunduğu, genişletilebilen ve güncellenebilen bu kütüphanelere yenilerinin eklenebileceği bir yapıdır. Son dönemlerde yapılan frameworkler, farklı fonksiyonlar da üstlenir. Veri tabanı bağlantısı, kullanıcı giriş çıkış, mail atma, tema motoru gibi özellikleri de günümüz frameworklerinde görmek mümkündür. Bundan başka framework, MVC (Model, View, Controller) bölümlerinden oluşur ve bu bölümler yaptığınız işin daha iyi okunabilmesini ve düzenlenebilmesini sağlar.

Çok daha basit bir tabirle özetleyecek olursak bir restaurantın mutfağını ele alalım. Örneğin her gün hazırlanan 3 ana yemek türü olsun. Bu yemeklerin lezzetinin değişmeden sürdürülebilmesi için birbirinden farklı baharat karışımlarını, belirli bir oranda kullanıldığını var sayalım. Her gün 3 ayrı baharat karışımını gram gram tartarak oluşturmak yerine; 3 kavanozda söz gelimi 1 ay yetecek kadar karışımı hazır tutabiliriz. İşte frameworkler de bu baharat karışımı kavanozları gibi her projede veya gerekli yerde sayfa sayfa kod yazmak yerine, bir arada size hazır yapı sunan kütüphanelerdir.